Τα προβιοτικά αποτελούν ζωντανούς μικροοργανισμούς που δρουν ευεργετικά για την υγεία μας όταν προσλαμβάνονται στις κατάλληλες ποσότητες.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιτάσσει γρήγορους ρυθμούς, αυξημένες υποχρεώσεις καθώς και περιορισμένο και κακής ποιότητας ύπνο. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να διαθέτουμε ένα ανοσοποιητικό που σέρνεται και έναν οργανισμό που παλεύει να ανταπεξέλθει.
Ενοχλήσεις στο στομάχι, δυσκοιλιότητα και φούσκωμα είναι πολύ συχνά συμπρώματα σε πολλούς. Από την άλλη πλευρά, συνεχώς ακούμε την παρότρυνση για λήψη προβιοτικών προκειμένου να δυναμώσει ο ανθρώπινος οργανισμός.
Τί είναι τελικά τα προβιοτικά
Στο σώμα μας (κυρίως στο πεπτικό μας σύστημα) υπάρχουν διάφορα είδη βακτηριών, τα οποία χωρίζονται σε “καλά” και “κακά”.
Τα προβιοτικά ανήκουν στα “καλά” βακτήρια του πεπτικού συστήματος. Όταν βρίσκονται σε αυξημένη ποσότητα βοηθούν στο να διατηρούν την καθημερινή ισορροπία μεταξύ των καλών και κακών βακτηρίων.
Όταν διαταράσσεται όμως αυτή η ισορροπία, έχουμε αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η άμεση συνέπεια είναι να εμφανιστούν διάφορα προβλήματα υγείας.
Πού μας ωφελούν
Η λήψη προβιοτικών με τη σωστή καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας έχει πολλά θετικά αποτελέσματα.
Τα προβιοτικά μειώνουν την δυσκοιλιότητα
Όταν γίνεται συστηματική λήψη προβιοτικών βελτιώνεται η σύσταση των κοπράνων.
Επίσης, μειώνεται ο χρόνος διέλευσης τους από το έντερο μειώνοντας έτσι τη δυσκοιλιότητα και τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής.
Τα προβιοτικά ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου
Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου βιώνουν καθημερινά συμπτώματα όπως μετεωρισμό, φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
Αυτό έχει ωςαποτέλεσμα η καθημερινότητα τους να μην είναι και τόσο ευχάριστη και να μειώνεται η αποδοτικότητα τους στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.
Η λήψη προβιοτικών σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή αλλά και συστηματική άσκηση μπορούν να μετριάσουν όλα αυτά τα συμπτώματα και να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους χωρίς τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων.
Τα προβιοτικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Έχει αποδειχθεί μέσα από μελέτες ότι η λήψη προβιοτικών και συγκεκριμένα λήψη λακτοβάκιλων, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αυτό δρα ευεργετικά με αποτέλεσμα να μην αρρωσταίνει το άτομο εύκολα ή να αναρρώνει πιο γρήγορα από τις διάφορες ιώσεις.
Τα προβιοτικά μειώνουν την διάρροια
Ενδεχομένως πολλά άτομα να έχουν περάσει διαρροϊκά συμπτώματα κυρίως με τη λήψη αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά έχουν την τάση να καταστρέφουν το εντερικό μικροβίωμα και για αυτό θα πρέπει να μη γίνεται αλόγιστη χρήση αυτών.
Σε περίπτωση όμως που ο γιατρός θεωρήσει απαραίτητο να χορηγήσει σε έναν ασθενή αντιβίωση καλό θα ήταν να γίνεται παράλληλα και λήψη προβιοτικών προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο οι τυχόν διάρροιες που θα παρουσιαστούν.

Τροφές με προβιοτικά
Υπάρχουν άραγε τρόφιμα που είναι πλούσια σε προβιοτικά; Η απάντηση είναι ναι και συγκεκριμένα τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά είναι τα εξής:
Γιαούρτι
Το γιαούρτι θεωρείται από τα πιο γνωστό τρόφιμα που είναι πλούσιο σε προβιοτικά και αυτό γιατί παράγεται από τη ζύμωση γάλακτος από τα βακτήρια.
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και για τα επιδόρπια γιαουρτιού διότι αυτά έχουν υποστεί επιπλέον επεξεργασία με αυτόματη καταστροφή των καλών βακτηρίων.
Κεφίρ
Ένα ακόμη προϊόν πλούσιο σε προβιοτικά είναι το κεφίρ γάλακτος επειδή και αυτό έχει υποστεί ζύμωση από βακτήρια. Λόγω αυτής της ζύμωσης μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
Τουρσί
Τα τουρσιά (αν και θεωρούνται επίφοβα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε αλάτι) είναι πλούσια σε προβιοτικά και κυρίως το τουρσί από λάχανο και αγγουράκι που έχει ζυμωθεί σε άλμη και όχι τόσο σε ξύδι.
Καταλήγοντας για την αξία των προβιοτικών
Γενικά, είναι καλό είναι να επιδιώκουμε η διατροφή μας να είναι πλούσια σε προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά.
Ειδικά αν οι ρυθμοί ζωής μας είναι έντονοι, με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας θα μπορέσουμε να τα εντάξουμε στην διατροφή μας στις κατάλληλες ποιότητες και ποσότητες.





